پروانه موم خوار
توضیحات:
-
به نام خدا
پروانه موم خوار یا به اصطلاحی دیگر در میان زنبوردارن بید موم خوار یکی از بزرگترین آفات مربوط به شان ها در کندو می باشند. البته منظور از شان ها، شان موم واقع در کندو می باشد. و چنان خسارتی را در این باره به موم وارد می نماید که دیگر زنبوردار قادر به تصفیه موم نیست.
پروانه موم خوار همانگونه که گفته شد یکی از اصلی ترین دشمنان موم زنبور عسل محسوب میشود و شدیدا وابسته به کندوی زنبور عسل می باشد .جریان تولید مثل این آفت درمواقع گرم سال به سرعت افزایش می یابد به طوری که اگر موم عسل را در مکان گرم قرار دهیم به سرعت شاهد تخم ریزی و پیله زنی کرم موم خوار خواهیم بود.
البته خاطر نشان کنیم که پروانه موم خوار کلنی های را مورد حمله قررار می دهد که عملکرد ضعیفی را دارا باشند یا از موم سیاه یا کهنه به صورت گسترده ای استفاده شده باشد. همچنین موم های انبار شده با عسل را نیز تحت تاثیر خود قرار می دهند که باید موارد اصلاحی و پیشگیری از این موضوع حتما رعایت شود.
وجود سرما عاملی است در جلوگیری و پیشگیری از سرعت و رشد و نمو این حشره و در مکان ها و زمان های سرد سال همچنین در ارتفاعات سرعت رشد این حشره پایین آمده و در برخی اوقات اصلا این اتفاق رخ نداده است.
تشخیص کندوی دارای پروانه موم خوار:
-وجود مدفوع ساه در روی قابها
-وجود پیله در کندو
این حشره شب ها وارد کندو می شود که اگر قدرت دفاعی زنبوران عسل زیاد باشد که مانع ورود به کندو شوند پروانه موم خوار مجبور است تخم ریزی خود را بیرون کندو در میان چوب های بیرونی ساختمان کندو انجام دهد.
مراحل رشد پروانه موم خوار:
پروانه موم خوار همچون برخی از حشرات دیگر از جمله خود زنبور عسل شامل چهار مرحله زیر می باشد که از اواسط بهار تا اواخر پاییز مراحل زیر را طی می نماید و در کنار خسارتی که به موم و عسل وارد می نماید عاملی برای افت جمعیت در کلنی محسوب می شود.
تخم و لارو:
-پروانه موم خوار ماده زمانی که شرایط اعم از درجه حرارت (35 درجه سانتی گراد) ، تغذیه مناسب و وجود درز و شکافهای در کندو شروع به تخم ریزی تا500 تخم می نمای.
-مرحله لاروی این حشره که بعد از 5-8 روز بعد از تخم ریزی اتفاق می افتد که در همین زمان به سرعت شروع به تخریب کردن موم می نماید علت تخم ریزی پروانه موم خوار مادهدر میان درز و شکاف کندو این است که مورد حمله زنبور های نظافت چی قرار نگیرند.
در این مرحله لارو که دارای سر سیاه رنگ و سه جفت پا نمایش داده شده است می تواند در هر روز وزن خود را به دو سه برابر افزایش دهد و در طی زمان مصرف خود از موم سیاه که دارای گرده گل یا شفیره زنبور عسل باشد تونل ابریشمی به ودر خود ایجاد می نماید
مرحله شفیرگی وپروانه موم خوار بالغ:
مرحله سوم از مراحل رشد پروانه موم خوار می باشد که در این مدت بعد از مصرف مقدار زیادی از موم تونل ابریشمی خود را در کف یکندو در کنار منافذ به طور محکم به خود می پیچد و مانع ورو زنبور عسل به داخل آن میشود در طی چند هفته یا چند ماه شفیره این حشره تبدیل به یک حشره بالغ می گردد که به سرعت طی 4 تا 5 روز بعد از بیرون آمدن از پیله شروع به تخم ریزی می نماید.
حشره بالغ ماده بزرگتر از پروانه موم خوار نر می باشد که از کنارهای بال های حشره می توان آنها را تشخیص داد.
جلوگیری از ورود پروانه موم خوار به کندو:
- قوی نگهداشتن کلنی ها ( زنبور عسل یکی از بزرگترین دشمنان این آفت به حساب می آید)
- بازدید کندو و ذخایر غذایی زنبور عسل در کندو به خصوص در مواقع گرم سال
- پرهیز از کندوی موم دار با جمعییت ضعیف زنبوران عسل و یا خالی از زنبور عسل
- کنترل زنبورستان از کنه واروا
- بعد از حمله بید موم خوار تخم های موجود در قابها باید حذف شوند. به این منظور لازم است تونل های ساخته شده توسط آفت را با کاردک خراب نمود،با این کار زنبوران به تخم ها دسترسی پیدا کرده و آن ها را از کندو خارج کنند.
منبع:وب سایت جامع عسل طبیعی ایران – عسل خاطره