زهر زنبور عسل
توضیحات:
-
به نام خدا
ویژگیهای زهر زنبورعسل:
-زهر زنبور عسل مایعی تلخ مزه به رنگ روشن ودارای بوی خاص و واکنش اسیدی در مجاورت هوا بسرعت خشک می شود
به علت خاصیت قلیایی واسیدی بودن استفاده های زیادی می شود همچنین دارای ترکیب بسیار پیچیده ای می باشد که دست کم هشت نوع پروتیین درآن شناسایی شده ودارای انواع آنزیم ها واسید های آمینه می باشد که این موادی به سیستم اعصاب و قلب وغده ی فوق کلیه کمک می کند.این ماده بی رنگ بوده و در آب حل می شود .زهر زنبور اگر با هوا برخورد کند تبدیل به کریستال سفید متمایل به خاکستری می شود
-در زهر زنبور عسل سه ماده دیگر بنام ملیتین با اثر ضدالتهابی قوی ؛ آپامین با اثر نیر بخشی روی سیستم عصبی وکاردیوپپتید با نقش متعادل کننده ی سیستم عر وقی قلب وجود دارد.
زهری که در نیش زنبور عسل وجود دارد برای پرندگان و پستانداران شدیدا سمی است، اگر قرار بود که فقط برای فلج کردن حشرات دیگر به کار رود، منطقی به نظر نمی رسید که تا این حد سمی باشد. در عین حال شکی وجود ندارد که نیش از تغییر شکل تخمریز بوجود آمده است. نیازی به گفتن ندارد که نیش در زنبور عسل یک سلاح فوق العاده است و حشره با کمک آن به هر مهاجمی بدون در نظر گرفتن اندازه آن مقابله می کند.
نیش در زنبور عسل مشابه تخمریز در سایر بال نازک بالان است که از طریق آن تخم را داخل بدن حشرات میزبان یا بافت های چوبی گیاهان قرار می دهند. در کارگران زنبور عسل با مختصر تغییر، تخمریز به جای تخم، زهر تزریق می کند. تخمریز اگرچه به ظاهر قطعه واحدی به نظر می رسد ولی در حقیقت از سه قطعه مجزا تشکیل شده است. یک قطعه سه دندانه خم شده به طرف عقب دارد و دو تای دیگر ۱۰ – ۹ دندانه دارند. وقتی نیش کار نمی کند در داخل محفظه نیش فرو کشیده می شود.
نیش زدن زنبور کارگر:
در موقع نیش زدن، زنبور کارگر، شکم خود را به سرعت به سمت پایین خم کرده و با یک حرکت سریع نیش خود را در بدن شکار فرو می کند. در این حالت ماهیچه ها یکی پس از دیگری بکار می افتند، نیش را در عمق بیشتری فرو می برند. حتی اگر نیش از بدن زنبور جدا شده باشد، زهری که توسط غده های ترشح کننده زهر به داخل کیسه زهر ریخته شده به داخل زخم تزریق می شود.
نیش زدن زنبور ملکه:
نیش ملکه بلندتر است و خمیدگی بیشتری دارد و با استحکام بیشتری به بدن اتصال دارد. دندانه های آن تا حدودی کوچکتر است و غده زهر ساز آن بزرگتر می باشد. اگرچه ملکه به انسان نیش نمی زند ولی توان آن را دارد و گاهی اوقات هم آن را بکار می گیرد. کسانی که ملکه آنها را نیش زده است می گویند نیش ملکه از نیش زنبوران کارگر دردناکتر است.