چند نکته طلایی برا زنبورداران تازه کار

توضیحات:

  • به نام خدا

    برخی افراد به این علت که زنبورداری از سال‌ها و قرن‌ها های گذشته تا به امروز به عنوان یک حرفه مورد توجه بوده است، گمان می کنند که بدون دانش و تخصص می توانند در حرفه زنبورداری مشغول به فعالیت شوند. شاید این یکی از مهم‌ترین دلایل شکست زنبورداران در شغل خود باشد.

    درست است که زنبورداری حرفه ای سابقه دار محسوب شده و گذشتگان ما بدون دانش فنی و فقط بر اساس تجربه می توانستند این شغل را به خوبی اداره کرده و نتایج دلخواه را به دست آورند. اما امروزه شرایط چه در بخش تولید عسل و فرآورده های زنبور عسل و چه در بخش عرضه و فروش محصولات زنبورستان تغییرات گسترده‌ای ایجاد شده است.

    وجود این تغییرات به این معنا است که با روش‌های گذشته به هیچ وجه نمی توان برای تولید و فروش فراورده های زنبور عسل اقدامی انجام داد. اگر با روش های سنتی بتوان زنبورداری کرد هم چندان بازدهی لازم برای زنبوردار نخواهد داشت.

    یکی از مهمترین تفاوت های زنبورداری سنتی با زنبورداری مدرن که باعث شده پیچیدگی های جدید و دانش های پیشرفته وارد آن شود این است که در گذشته تنها زنبورداری به هدف فروش عسل طبیعی شکل می گرفت. این در حالی است که در زنبورداری جدید شما در کنار تولید عسل طبیعی باید به فکر تولید دیگر فراورده های زنبور عسل مثل ژل رویال، بره موم، گرده گل و زهر زنبورعسل باشید.

    نتیجه اینکه اگر می خواهید از زنبورداری به عنوان یک شغل و کسب و کار یاد کنید باید اصول و نکات اولیه و همچنین مباحث حرفه ای در خصوص زنبور و زنبورداری را بشناسید. حتی اضافه کردن تکنیک‌های مختلف کسب و کاری مثل حسابداری، تکنیک های فروش و... نیز از جمله مواردی هستند که باید به صورت جدی توسط زنبوردار تازه کار مورد توجه قرار گیرند.

    یک زنبوردار حرفه‌ای به صورت مداوم در حال آموزش دیدن است. خوشبختانه در سال‌های اخیر با رشد تکنولوژی اینترنت امکان مشاهده دوره های آموزشی به صورت آنلاین فراهم شده است. شما در هر کجای ایران که باشید می توانید در کلاس های زنبورداری شرکت کرده و دانش و تخصص خود در زمینه زنبورداری را افزایش دهید.

    اگر یک زنبوردار تازه کار هستید توصیه می کنیم تا جای ممکن در کلاس های آموزشی زنبورداری شرکت کنید و با زنبور، تولید فرآورده های زنبور عسل و همچنین روش های فروش تمامی فراورده های زنبور آشنا شوید.

    آشنایی با گونه های مختلف زنبورعسل

    اگر می خواهید یک زنبوردار موفق بشوید باید اطلاعات خوبی در مورد زنبورداری به دست آورید. یکی از مهمترین این اطلاعات، آشنایی با گونه های زنبور است. آشنایی با گونه های زنبور عسل به شما کمک می کند تا در هنگام خرید یا رفتار با زنبورها، درست عمل کنید.

    هرچند در ایران تمامی گونه‌های مختلف زنبورعسل وجود ندارند و تنها برخی از آنها در اقلیم های مختلف امکان پرورش و زندگی یافته اند؛ اما به نظر می‌رسد آگاهی داشتن نسبت به انواع زنبور عسل به شما کمک می‌کند تا هوشمندانه تر در هنگام خرید کندو و زنبور عسل اقدام کنید

    زنبور عسل هندی

    زنبور عسل هندی جثه ای کوچک تر از زنبورهای عسل معمولی دارد به همین ترتیب اندازه سلول هایی که در کندو درست می کند نیز کوچک تر بوده و در نتیجه تولید عسل کمتری خواهد داشت.

    زنبور عسل درشت

    محل زندگی این گونه از زنبور های عسل در هندوستان و چین است. این زنبورها جثه بزرگ تری نسبت به زنبورهای عسل معمولی دارند و بزرگ ترین زنبور عسلی هستند که تا کنون شناسایی شده است. زنبورعسل درشت، در حیات وحش زندگی می کند و کندو های خود را بر فراز شاخه های بلند درختان می سازد. این گونه از زنبور عسل در سال چند بار از کندو های خود کوچ می کند و در رابطه با مبحث زنبورداری غیر اقتصادی به شمار می روند.

     

    زنبور عسل کوچک

    این گونه از زنبور از تمام گونه های زنبور عسل کوچک تر هستند و مانند زنبور های عسل درشت، در حیات وحش و زیر درختان لانه درست می کنند. این دسته از زنبور ها بیشتر در هندوستان و مناطق جنوبی ایران یافت می شوند و مانند زنبور های عسل درشت تک شان و غیراقتصادی هستند.

    زنبور عسل اروپایی

    زنبور عسل اروپایی به زنبورانی گفته می شود که در کندو ها نگهداری می شوند و دارای نژاد های مختلفی هستند.

    زنبور عسل خوب باید چه خصوصیاتی داشته باشد؟

    برای اینکه زنبورداری را آغاز کنید لازم است تا از زنبورهایی که از نژاد خوبی بهره مند هستند بهره ببرید تا سود بیشتری شامل حالتان شود. حال با هم به خصوصیاتی که یک نژاد خوب از آن بهره مند است می پردازیم:

    •  - زنبورعسل مناسب برای زنبور داری باید پر محصول بوده، آرام باشد و کمتر نیش بزند.
    •  - زنبور عسل خوب باید بچه دهی کم و در مقابل قدرت چرای بالایی داشته باشد.
    •  - درمقابل امراضی که زنبور عسل را تهدید می کند مقاومت بالایی داشته باشد.
    •  - زنبور عسل با نژاد خوب در زمستان مصرف عسل کمتری دارد.

    اگر بخواهیم به مرغوب ترین نژاد زنبور عسل برای زنبورداری بپردازیم باید گفت زنبورعسل اروپایی یا زنبور عسل معمولی با نژاد ایتالیایی، کارنیکا و قفقازی بهترین گونه های زنبورعسل برای زنبورداری به شمار می روند. زنبورهای عسل ایرانی جثه بسیار ریزی دارند، بسیار مهاجم بوده و پر نیش هستند ولی در عین حال عسل زیادی تولید می کنند و در مقابل امراض و آفات مختلف مقاوم هستند.

    تعداد و زمان خرید کندو برای شروع زنبورداری

    بهترین زمان برای خرید کندو زنبور عسل اواخر زمستان تا اوایل بهار است چرا که کندو زمستان را پشت سر گذاشته و جمعیت کنونی، جمعیت اصلی کندو را تشکیل می دهد. لازم به ذکراست، افراد مبتدی که می خواهند شغل زنبورداری را در پیش بگیرند نباید در پاییز و زمستان کندو خریداری کنند چرا که در این زمان جمعیت موجود در کندو ها جمعیت کاذب است و در زمستان بسیاری از زنبور های موجود در کندو ها از بین خواهند رفت. برای آغاز کار زنبورداری در بهار اقدام به خرید کندو کنید؛ برای شروع دو الی سه کندو جوابگوی شما خواهد بود.

    کندوی زنبور عسل را از کجا بخریم؟

    برای شروع کار زنبور داری می توانید از زنبورداران با سابقه کندو مورد نیاز خود را خریداری کنید اما باید توجه داشته باشید که ممکن است این کندو ها دارای آفت باشند و یا اینکه نتوانید کندوی سالم و مناسبی خریداری کنید؛ بهتر این است که با مراجعه به سازمان جهاد کشاورزی استان خود، کندو سالم و مناسب خریداری کنید و در کنار اطمینان از خرید با کیفیت، از امکانات دولتی و دوره های آموزشی زنبورداری، جذب زنبورعسل به کندو، افزایش جمعیت زنبور های کلنی و ... نیز بهره مند شوید.

    نکات ضروری که در هنگام خرید کندو باید از آن اطلاع داشته باشید

    1. ملکه جوان، مهم ترین معیار برای یک کندوی مطلوب و مناسب به شمار می رود از این رو از اینکه ملکه جوان است و فعالیت مطلوبی دارد اطمینان حاصل کنید. در این خصوص به راه رفتن ملکه توجه کنید، اگر زنبور ملکه نتواند به خوبی راه برود حاکی از آن دارد که این ملکه قادر به تخم گذاری مطلوب و مناسب نخواهد بود.
    2. ملکه زنبور عسل باید تخم ریزی مرتب و با زمان بندی دقیق داشته باشد، ملکه ای که تخم ریزی نا مناسب دارد، یا بیمار است یا اینکه به اندازه کافی جوان نیست. وجود ملکه پیر و یا بیمار باعث کاهش جمعیت زنبورهای کندو و در نهایت محصول دهی کمتر خواهد بود.
    3. کندویی که در اول فصل بهار خریداری می کنید، باید جمعیت زیاد و قوی داشته باشد، یعنی این جمعیت باید پشت و روی هشت یا هفت کادر موجود در کندو را بپوشانند.
    4. در زمان خرید کندو دقت لازم را به خرج دهید تا کندو عاری از هرگونه بیماری و آفت باشد؛ بیماری هایی نظیر گندیدگی نوزاد و آفت آکنه واروا از شایع ترین مشکلاتی است که کندو را درگیر می کند.

    شما برای شروع پرقدرت کار زنبورداری نیازمند کندو های سالم و قوی هستید تا با کیفیت ترین و بیشترین مقدار عسل را از کندو ها استخراج کنید؛ پس لازمه تولید مناسب، کندو های مطلوب و سالم است به همین منظور مشخصه های یک کندو سالم را در ادامه برای شما شرح داده ایم.

    یک کندوی سالم چه ویژگی هایی دارد؟

    •  • کندوی سالم کندویی است که هیچ گونه شکاف یا سوراخی روی آن وجود نداشته باشد.
    •  • درب اصلی کندو و تخته ای که کف آن قرار دارد سالم و یک تکه باشد .
    •  • نباید ضخامت چوب کندو خصوصا در ساختمان اصلی کمتر از 2 سانتی متر باشد. دراین صورت این کندو مقاومت بالایی نخواهد داشت.
    •  • کندو ها باید رنگ و شماره گذاری شوند تا تهیه شناسنامه برای آن ها امکان پذیر باشد.

  • تهیه و تنظیم توسط پرورش ملکه خاطره
    تماس : 09023025634
    انتشار مطلب در :