پرورش ملکه زنبور عسل با روش جدید کلوآک برد یا Cloake Board
توضیحات:
-
به نام خدا
روش جدید کلوآک برد یکی از بهترین روش های برای پرورش ملکه زنبور عسل است. خود این روش به صورت های مختلفی اجرا می شود که رد این مطلب به صورت خلاصه به نکاتی پیرامون آن می پردازیم
روش اول
در این روش از یک قاب چوبی دارای یک صفحه جداکننده که بین طبقه اصلی و طبقه فوقانی جای می گیرد، استفاده می گردد. این قاب طوری طراحی شده که یک صفحه فلزی بصورت کشوئی در درون آن قرار گرفته و ارتباط بین دو بخش فوقانی و تحتانی ( ملکه در بخش تحتانی فعالیت می کند ) کندو را قطع می کند.
با قرار دادن صفحه فلزی کشوئی در جای خود ارتباط بین دو بخش کندو قطع و یک وضعیت بی ملکه ای در بخش بالا بوجود می آید و کلنی حالت یک شروع کننده را بخود می گیرد. سپس با حذف صفحه کشوئی ارتباط برقرار و قسمت فوقانی وضعیت یک کندوی خاتمه دهنده دارای ملکه را بخود خواهد گرفت.
روش دوم
چند روز قبل از پیوند زنی بایست بین دو قسمت کلنی یک شبکه مانع ملکه قرار داده، سپس بر روی شبکه مانع ملکه قاب کلوآک بدون کشو بین دو کندو جای می گیرد. چند قاب با نوزادان جوان درب باز از قسمت پائین به قسمت بالا منتقل نموده تا زنبوران جوان به بخش فوقانی جلب شوند. بخش فوقانی بایست دارای قاب های شهد، گرده، نوزاد، برگه مومی و قاب شربت خوری باشد.
کندو را به اندازه ۱۸۰ درجه کاملا چرخانیده بطوریکه ورودی بخش پائینی کندو در سمت مخالف حالت قبل قرار گیرد. این ورودی را بسته تا زنبوران مجبور به استفاده از ورودی جدید بخش بالائی شوند. سپس زنبوران قسمت فوقانی توسط کیک گرده و شربت شکر تغذیه می شوند.
یک روز قبل از پیوند زدن، صفحه کشوئی قاب کلوآک را در جای خود قرار داده تا ارتباط بین دو بخش کلنی قطع شود. ورودی پشتی بخش پائینی را کمی باز نموده تا زنبوران تشویق به پرواز و بازگشت از طریق ورودی بالائی شوند. در این زمان نوزادان جوان از قسمت بالا حذف می گردند.
در روز اول پیوند زنی اجازه داده تا ۲۴ – ۱۲ ساعت کلنی حالت نرمال خود را باز یافته و پس از پیوند زدن قاب حاوی سلول های ملکه را در قسمت میانی قاب ها قرار داد. یک روز پس از اینکه سلول های ملکه پذیرفته شدند، صفحه کشوئی قاب کلوآک را برداشته تا کلنی ملکه دار قوی در اختیار داشته باشیم. سپس ورودی پشتی کندو مسدود شود.
پس از گذشت ۴.۵ روز که شاخون ها کاملا بافته شدند، آنان را میتوان برداشت و به یک کلنی پرستار برای رشد کامل منتقل نمود. در روز چهارم و یا پنجم مجددا میتوان اقدام به پیوند زنی و تولید سلول های ملکه نمود. قبل از تولد ملکه ها، در روز دهم و یا یازدهم بعد از پیوند زنی شاخون ها را از کلنی های پرستار خارج می شوند.
روش سوم
کلنی بانک همان کلنی پرستار و یا انکوباتور است که برای نگهداری سلول های بافته شده ملکه و یا قفس های دارای ملکه باکره در روش کلوآک بُرد مورد استفاده قرار می گیرد. این کلنی دارای نوزاد بوده اما فاقد ملکه است. البته لازمست که مرتبا به کلنی های پشتیبان زنبور جوان پرستار و نوزاد اضافه شود. ملکه هائی که در کلنی بانک بدون نوزاد نگهداری شوند مرگ و میر بالاتری داشته و آسیب پذیرتر هستند.
حضور نوزادان در کلنی بویژه لاروهای در حال رشد و نمو، زنبوران پرستار را جذب و به رسیدگی و تغذیه ملکه های قفس شده ترغیب می کنند. وجود سلول های درب باز حاوی نوزاد همچنین از تخمگذاری کارگران جلوگیری کرده، زیرا این پدیده در کلنی های بانک بدون نوزاد قابل مشاهده است.
از سیستم کلوآک برد که قبلا راجع به آن بحث شد می توان برای تاسیس یک سیستم کلنی بانک خودکفا و انعطاف پذیر استفاده کرد. از کلنی های بانک عموما برای انبار و نگهداری موقت استفاده می گ